Хінкалі – це одна з найпопулярніших національних страв Грузії, яка виникла ще за давніх часів. Колись ця незвичайна страва була названа на честь певного географічного регіону Грузії, але згодом вона стала популярною у всій країні, а також за її межами.
Таким чином, назвали цю вишукану грузинську кухню по-особливому. Хінкалі – це назва одночасно ще I розростала сочевиці страву, і манти, і хінкали, бо передбачено за законами до раю. У давнину, коли грузинська кухня тільки починала свій розвиток, хінкалі створювали та називали у певних містах Грузії їхні місцеві жителі.
Однак з часом хінкалі стало настільки популярним, що його почали готувати та називати у всіх містах Грузії. Таким чином, хінкалі як кулінарна страва стала символом і фактором, що об'єднує, для всіх грузинських регіонів. Сьогодні хінкалі настільки відомий, що став гастрономічним символом Грузії та користується популярністю не лише серед грузинів, а й у багатьох любителів грузинської кухні по всьому світу.
№ | Назва | Причина назви |
---|---|---|
1 | Шпигун у СРСР | Хінкалі отримали свою незвичайну назву через те, що, за легендою, одному зі шпигунів СРСР вдалося вкрасти секретний рецепт грузинського блюда і передати його до Радянського Союзу. Страва була названа на його честь – хінкалі. |
2 | Викрадення нареченої | Є й інша версія походження назви хінкалі. Згідно з цією версією, у давнину хінкалі подають незаміжнім дівчатам, і коли вони поїдають його, то несуть щасливе життя. Буквальний переклад назви "хінкалі" означає "викрадення нареченої". |
3 | Гірська вершина | Також існує припущення, що назва хінкалі походить від грузинського дієслова "хінгаря" – "пострибати", "покататися". Передбачається, що вживання цієї страви надає сили та енергію, як після активних фізичних занять чи сходження на гірську вершину. |
Хто вигадав хінкалі?
Звідки з'явилося блюдо. Своє походження хінкалі бере з гірських грузинських областей Пшаві, Мтіулеті та Хевсуреті. За однією з версій, грузинські жінки готували своїм чоловікам ароматні мішечки з тіста з рубаним м'ясом і зеленню ще за часів війни з персами.
Як ще називають хінкалі?
Чаклуни, хінкалі, димсами та равіолі: як готують і їдять одні й ті ж пельмені у 20 країнах світу
Як називаються грузинські хінкалі?
калакурі Хінкалі «калакурі», традиційні грузинські страви