Ліниві голубці – це класична страва російської кухні, яка має цікаве походження. У народі кажуть, що ця дивовижна кулінарна вишуканість була вигадана у нелегкі часи, коли не було можливості витрачати багато часу на приготування їжі. Адже оригінальні голубці вимагають тривалої підготовки та тривалого варення на плиті.
Однак, щоб задовольнити своїх гостей та запропонувати щось смачне та оригінальне, розумні господині почали експериментувати із класичними голубцями. Замість того, щоб зв'язувати окреме листя капусти і загортати їх у них, вони придумали безпосередньо порізати капусту на тонкі смужки. Таким чином, приготування голубців стало набагато простіше та швидше.
Саме такий простий і водночас ефективний спосіб приготування голубців дав їм популярність і прославлення. Ледачі голубці не тільки стали популярними серед російських сімей, а й поширилися по всьому світу. Спочатку приготування голубців почалося у сільській місцевості, але згодом вони завоювали міста та стали улюбленою стравою багатьох.
Голубці | Місце вигадування |
---|---|
Звичайні голубці | Росія |
Ліниві голубці | Україна |
Шкварні голубці | Чехія |
Корейські голубці | Корея |
Яка країна вигадала голубці?
Вважається, що голубці з'явилися у XVIII столітті під впливом французькою культури. Тоді було модно пригощатися голубами, але страва була доступна далеко не всім верствам населення.
Чому називають ліниві голубці?
У селянському побуті суворо дотримувалися традиції приготування їжі. До будь-якого відступу від них ставилися насторожено, а спроби спростити приготування пояснювали лінню. Тому і страви, приготовлені спрощеним способом, хоч і їли, але називали «ледачими».
Звідки походить назва голубці?
Коли у 17-18 ст. увійшла до моди французька кухня, на столах знаті з'явилися засмажені голуби. При приготуванні голубів обмазували салом, загортали в капустяний лист і смажили на ґратах. Галуші перетворилися на помилкових смажених голубів і отримали прізвиськоголубці».