Для чого використовують базилік?
Як приправу базилік додають в овочеві салати, м'ясні (свинячі котлети, кнелі з печінки) і рибні страви, а також для ароматизації овочевих консервів, солінь і ковбасних виробів.
Кому не можна їсти базилік?
Ця трава містить вітамін С, камфен, евенгол і цинеол. Завдяки цим речовинам ефірні олії базиліка знімають запалення і навіть мають якості антибіотика. Протипоказання – базилік не рекомендують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, тому що він може провокувати підвищення кислотності, гастрит, посилити дискомфорт.
Як використовувати базилік в домашніх умовах?
Листя базиліку використовують і як самостійну закуску, і як приправу до салатів і супів. Базилік добре поєднується і з м'ясом — баранина, яловичина, птиця, і з овочами (особливо з томатами). Його додають також в маринади і соління. У деяких країнах вживають насіння базиліку, додаючи їх в напої, салати і супи.
Властивості базиліка і їх застосування, протипокази і склад