Брусниця – ягода з величезним вітамінним запасом, яка смачна і корисна в будь-якому вигляді. Тому її консервують, варять компоти та варення, сушать, мочать і навіть солять. Брусниця стане в нагоді для приготування заливок і начинку в пироги, соусів, сиропів, джемів, желе, вина та багато іншого.
Як правильно вживати брусницю?
Вживати по 1/4 склянки 3–4 рази на добу. При цукровому діабеті рекомендовано споживати свіжі ягоди брусниці — до 200–300 г на день. При тривалому кашлі корисно вживати сироп із соку брусниці, змішавши його в однакових пропорціях із медом. Варення з брусниці є визнаним засобом для лікування простатиту.
Як правильно заварювати листя брусниці?
Спосіб приготування
- Взяти заварник або термос.
- Всипати листя.
- Залити окропом.
- Залишити на півгодини.
- Пити по 100‒150 мл до їди.
Як сушити брусницю?
Цей процес зовсім нескладний. Спочатку необхідно зняти брусницю з гілочок, добре помити та відібрати всі пошкоджені ягідки. Потім дати їм трохи підсохнути (для цього краще використати рушник). Після цього ягоди викладають на деко та ставлять в електросушарку або трохи розігріту духовку.
Заготовки на зиму з брусниці
1 кг брусниці, 1,5 кг цукру, 1,5 склянки води. Підготовлені ягоди залити гарячим цукровим сиропом, звареним з 1,3 кг цукру і залишити на 8-12 год. Потім додати цукор, що залишився і варити до …