Усього солити рибу у холодному місці 7 діб! Через 7 діб вийняти рибу, добре промити від солі в проточній, холодній воді і поставити вимочуватися на 1 добу, час від часу змінюючи воду. Посуд для вимочування має бути вільним!
Фахівці радять взяти тару та пересипати покладену рядами рибу у співвідношенні на 1 кг 100 – 200 грам солі. Після цього покласти гніт і чекати до 10-15 діб.
У зябра та рот середніх екземплярів насипати сіль і потім солити так само, як і підліщиків, тільки спочатку на дно ємності насипати спеції. Витримати 3 доби. Якщо на приймочках виступить сіль, то перед вивішуванням на просушування вимочити півгодини в проточній воді. Великих лящів обезголовлюють, місце зрізу присипають сіллю.