Коли і як заготовляти корінь лопуха?
Заготівля Заготовляють корені рослин першого року життя восени (вересень — жовтень), а другого року — рано навесні, на початку відростання (квітень), її викопують лопатами, очищують від землі, обрізують надземну частину і тонкі корені та відразу промивають у холодній воді.
Як правильно прикладати листя лопуха?
На стопку поставити каструлю з гарячою водою. Хворий суглоб одразу змастити олією і прикласти вже теплу стопку з листя лопуха пухнастою стороною до суглоба. Зверху обмотати целофаном і вовняною хусткою. Узимку так само можна використовувати сухе листя, розмочивши його в гарячій воді.
Як правильно заварювати корінь лопуха?
Правильно заварювати корінь лопуха слід так: Спосіб приготування: 10 г (2 ст. ложки) коренів залити 200 мл кип'яченої води (85 °С – 95 °С), нагрівати на киплячій водяній бані при частому помішуванні протягом 30 хвилин.
ЛИСТЯ ЛОПУХА: ЛІКУВАННЯ ТА ХАРЧУВАННЯ
1. Ложку подрібнених висушених листочків лопуха покласти в термос і залити окропом. Через дві години відвар готовий – пити потрібно по 1/3 склянки двічі на день, одночасно прикладаючи примочки на хворе місце. 2. Дві ложки листя залити 250 мл води й варити на слабкому вогні 15 хв.