Процес компостування включає: Розпад біоматеріалу. В процесі нагрівання рослинних залишків відбувається розпад його на доступні, корисні речовини. Прискорює процес розкладання багата ґрунтова мікрофлора – різноманіття мікроорганізмів, грибків, дощових черв'яків та інших підземних «трудівників».
Як швидко зробити компост в домашніх умовах?
Для цього потрібно:
- викопати яму потрібного розміру, щоб укласти всі органічні відходи;
- укласти органіку пошарово товщиною 20-30 см і полити розчинами мікробів;
- на верх купи внести золу, вапно та кухонні відходи;
- все присипати шаром землі в 5-7 см і щільно вкрити чорною плівкою;
- дозріє компост через три-п'ять місяців.
Як правильно зробити компост?
Досвідчені садівники завжди дотримуються правил приготування компосту: раз на місяць ворушать його вилами і перелопачують, перекидаючи в компостну яму, викопану поруч, або заповнюючи її на три чверті, потім просто перекидаючи компост в протилежний кут.
Як прискорити утворення компосту?
Як прискорити дозрівання компосту:
- Внести харчові дріжджі . Завдяки звичайним дріжджів можна прискорити процес майже на 2 місяці. …
- Постійно зволожувати купу з органікою. …
- Розташувати купу на сонячному місці і накрити її чорною плівкою, періодично зволожуючи. …
- Підвищити концентрацію азоту.
Як приготувати компост: покрокова інструкція
Заготовлювати компост можна в ямі, спеціальному ящику або контейнері. Компост застосовують для різних дачних справ: від сівби насіння та висаджування розсади у відкритий грунт до мульчування грядок, клумб і пристовбурних кіл. А який хороший компост на теплих грядках! Одним словом, це універсальне і дуже корисне добриво, інформує Ukr.Media.