Як і чим годувати дітей після року

Після року малюкові необхідно давати варені яйця (курячі або перепелині). Широко використовуватися в дитячому харчуванні після року повинні крупи (кукурудзяна, вівсяна, рисова, гречана) та макаронні вироби. Щодо хліба, то до 1,5 років краще пропонувати малюкам тільки білий хліб, оскільки він легше перетравлюється.

Як правильно годувати дитину після року?

живлення дитину після року має бути різноманітним та збалансованим, щоб забезпечити йому необхідні поживні речовини для зростання та розвитку. У раціоні харчування повинні бути всі основні групи продуктів: молочні продукти, м'ясо або риба, овочі, фрукти, злаки і хлібобулочні вироби.

Як правильно годувати дитину на 1 рік?

У віці 1 рік основним джерелом енергії та харчування для вашого дитини стає тверда їжа, включаючи корисні продукти для перекушування. Він може з'їдати від трьох чвертей до цілої чашки їжі три-чотири рази на день і один-два рази перекушувати між їдою.

Скільки разів на день потрібно годувати дитину на рік?

Для однорічного малюка будуть оптимальні чотири годування на день: сніданок, обід, полуденок та вечеря. Приблизний розклад їди виглядає таким чином: Сніданок 9-00. Якщо малюк звик вставати рано, час можна пересунути.

Харчування дітей на другому році

Харчування дітей на другому році

Дитина в цьому періоді життя інтенсивно зростає і тому має отримувати харчування, що кількісно і якісно задовольняє потреби його організму.

Харчування має бути раціональним: збалансованим та відповідати режиму дня.Збалансованість – включення всіх необхідних поживних речовин (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи) у відповідних пропорціях, які дитячий організм може засвоїти.

Харчування вважається раціональним, якщо відповідає віковим потребам дитини та здійснюється згідно з розпорядком дня.

Крім того, так зване раціональне харчування включає кулінарну обробку їжі, що застосовується для даного віку, та правильні методичні прийоми батьків у процесі годування дитини.

Обстановка, що оточує малюка під час прийому їжі, зовнішній вигляд страв, що подаються, повинні збуджувати дитячий апетит.

Апетит дитини – Це стан органічної потреби в прийомі їжі, що виражається в бажанні дитини. У цьому відзначається адекватне позитивне ставлення дитини до їжі.

Гарний апетит, як правило, залежить не тільки від того, наскільки вдало складено меню, а й від правильної організації процесу годування. Щоб сформувати та зберегти добрий апетит, батьки повинні чітко знати: чим, коли і як нагодувати дитину.

Як приємно годувати дитину, яка має гарний апетит. Це приносить задоволення дорослим та величезну користь для малюка. Однак дуже часто доводиться спостерігати випадки порушення нормального апетиту від невеликих відхилень (зниження апетиту, відмова від певних страв) аж до повної його відсутності (анорексія — це називається в медичній практиці).

Дитина зі зниженням або відсутністю апетиту при одному тільки вигляді пиши або нагадуванні про їжу виражає протест, відвертається, обороняється, щільно стуляє губи та зуби. Такий вигляд має протиприродна негативна реакція малюка на їжу.Чому дитина втрачає апетит? Хто винен у цьому? Причини часто криються в неправильному методі годування (сильне натискання ложкою на мову дитини, відсутність зацікавленості дитини в їжі), в негативних відчуттях, пов'язаних з їдою (занадто гаряча їжа, погані смакові якості), неправильної організації обстановки під час годування (відволікання книжкою, іграшкою, покарання) та ін.

Багато батьків, бачачи зниження апетиту, намагаються годувати дитину насильно, але це ще більше закріплює негативне ставлення маленького до їжі та всього, що з нею пов'язане. Це категорично забороняється.

Якщо у дитини раптом пропав апетит, перш за все задумайтеся, чи не могли ви припуститися помилок у процесі виховання та годування, особливо стійких випадках необхідно звернутися до лікаря-педіатра.

Під час годування не забудьте знайомити дитину з назвами страв (суп, котлета, компот тощо) і з властивостями предметів (їжа смачна, солодка, кисла, солона, гаряча, холодна, велика ложка, маленька і т. д.) . Таким шляхом у дитини формуватимуться перші уявлення, поняття.

Процеси їжі треба організувати так, щоб у дитини виникло бажання до їди. Перед їжею слід влаштувати спокійну паузу після тривалої прогулянки або галасливих та рухливих ігор.

Не можна незадовго до годування давати дитині нові цікаві іграшки, а перед їжею їх швидко відбирати. Цим ви спричините сильну емоційну реакцію, яка загальмує харчове збудження та знизить апетит.

Під час їжі з дитиною треба говорити лише про те, що пов'язано з цим процесом, концентруючи його увагу на їжі, розвиваючи активну участь малюка у прийомі їжі.

Апетит дитини підвищує не тільки смачно приготовлена ​​їжа, а й гарне її оформлення, привабливий посуд, спеціально розмальований для дітей. Садити за стіл дитини слід лише тоді, коли їжа вже подана. Відразу всі страви на стіл ставити не слід, дитина відволікається від першої страви, тягнеться до третьої або до другої, в результаті порушується послідовність їди. Пам'ятайте, що багато порушень у стані здоров'я малюка пов'язані з похибками у його харчуванні.

До 1 року 3 міс малюк може вже самостійно їсти ложкою густу їжу, а в 1 рік 6 міс самостійно їсти будь-яку їжу – густу та рідку. Постарайтеся вчасно розвинути у свого сина чи доньки ці дуже важливі для подальшого життя самостійні вміння та навички. Як радісно дивитися на малюка, що вміло забирає ложкою з тарілки їжу, без помилки підносить до рота і активно знімає її губами. Дещо, звичайно, ще ллється з ложки повз нього і залишається на губах або підборідді дитини, проте ці похибки в прийомі їжі скоро пройдуть, і малюк навчиться акуратно з'їдати всю належну порцію. Пам'ятайте, що великий обсяг їжі сприяє зниженню апетиту, а недостатній не викликає відчуття насичення.

Дитина у цьому віці має вміти пережовувати їжу. Слідкуйте за тим, щоб він не тримав шматки в роті подовгу, а вчасно їх ковтав.

Годування дитини 2-го року життя проводиться 4 рази на добу з інтервалом у 3,5-4,5 год. о 6 год ранку.

Організація раціонального харчування – копітка і дуже відповідальна праця, але якщо цим займатися систематично, не даючи «поблажок» собі та дитині, то нагородою вам послужать міцне здоров'я та гарний фізичний розвиток малюка.

При складанні меню необхідно правильно розподілити, скільки та якої їжі отримає протягом дня дитина. Годувати малюка потрібно 4-5 разів на день. Вранці краще готувати молочні страви, обід завжди повинен складатися з супу, м'яса у вигляді пюре або котлети з овочевим гарніром, компоту або киселю, у полудень дають фрукти, кефір, на вечерю готують овочеву страву.

Разовий обсяг споживаної їжі у дітей 2-го року життя різний – до 1,5 років дещо менший, ніж у другому півріччі.

У жодному разі не можна давати дітям у цьому віці їжу із загального столу Це дуже шкідливо. Порушення у харчуванні дитини старше року безсумнівно позначаться на стані її здоров'я у майбутньому. Травмування грубою їжею незахищеної слизової оболонки дитячого шлунка, напружений стан органів шлунково-кишкового тракту призводять до формування ранніх гастритів, ентеритів, холециститів та інших захворювань.

Меню можна урізноманітнити, замінюючи м'ясо сиром, рибою, яйцями, вводячи різноманітні овочеві або круп'яні страви, змінюючи кулінарну обробку їжі (пюре, котлета, кисіль, компот тощо), покращуючи її смакові якості, додаючи зелень (кріп, петрушку, селера і т. п.).

Якщо на сніданок подається молочна страва, то в полудень слід нагодувати малюка овочевим і навпаки; якщо в обід готується суп з овочів, то друга страва повинна бути круп'яною і т.д. Для збереження апетиту слідкуйте за тим, щоб страви протягом дня не повторювалися.

Цей набір продуктів необов'язково використовувати щодня, та й практично важко, наприклад відміряти 3 г сиру дитині. Важливо, щоб протягом тижня пропонований перелік продуктів був використаний у дитячому харчуванні. Отже, сир можна використовувати 1 раз на тиждень і відразу в кількості 20 г (3 х 7 скажімо, дати на сніданок дитині вермішель з тертим сиром).

Декілька слів про харчові продукти, призначені для дитячого харчування, вірніше, їх коротка характеристика.

Молоко та молочні продукти. Натуральне молоко можна давати дитині лише після кип'ятіння. Дуже корисні одноденний кефір та сир. Молоко слід кип'ятити у каструлі із товстим дном під закритою кришкою. Готуючи страви з молока (каша, пюре), додають сире молоко і дають йому скипіти один раз з готовими крупою або овочами. Не можна молоко кип'ятити двічі. Слід пам'ятати, що зайва кількість молока знижує апетит дитини, тому не можна давати молоко для вгамування спраги замість води.

Олії. У харчуванні дітей 2-го року життя можна використовувати як вершкове, так і олію, причому кількість рослинної олії не повинна перевищувати 10-15% від загальної кількості олії, що споживається в день (тобто не більше 2 г на добу). Рослинну олію слід зберігати в закритому посуді, оберігаючи від дії світла та повітря. Його не можна кип'ятити, тому краще закладати в готову страву. У харчуванні дітей не рекомендується використовувати тугоплавкі жири – яловичий свинячий, кулінарний жир, а також маргарин.

М'ясо та м'ясні продукти. Для дітей корисна нежирна яловичина, м'ясо кролика, кури Можна використовувати субпродукти – печінку, язик, серце, мізки, курячі потрошки. М'ясо не слід вимочувати у воді, оскільки частина поживних речовин переходить у воду.Печінку треба смажити під кришкою та давати дитині у пюрованому напіврідкому вигляді. Дітям до 1,5 року м'ясо, як і інша їжа, мають готуватися у протертому вигляді. Це пов'язано з відсутністю у дитини в цьому віці жувальних зубів, недорозвиненням жувальних м'язів та недостатньою активністю травних соків.

Риба та рибні продукти. Дітям можна давати лише нежирні сорти риби – хек, тріска, морський окунь, судак. Риба рівноцінна м'ясу за своїми поживними властивостями, але, крім того, вона містить важливі для зростання та розвитку дитини мікроелементи (йод, фосфор, мідь та ін.). До кетової або осетрової ікри слід ставитись з обережністю, оскільки вона може викликати небажані алергічні реакції у дітей.

Яйця. Рекомендується давати дітям тільки курячі яйця та обов'язково у вареному вигляді. Сирі яйця подавати не слід, оскільки вони можуть бути заражені хвороботворними мікробами через пористість шкаралупи, та й сирий білок погано перетравлюється в шлунку, а сирий жовток може викликати алергію. Качині, гусячі, а також яйця інших птахів включати до дитячого меню забороняється.

Хліб та хлібобулочні вироби. Корисно дітям давати як житній, і пшеничний хліб. Можна давати бублики, бублики, сухарі, до речі, діти їх дуже люблять.

Крупи та макаронні вироби. Найбільш цінні за мінеральним складом — бобова, гречана, вівсяна та пшоняна крупи. Але можна використовувати й інші види — манну, горохову, а також макаронні вироби. Крупу розварюють у воді (вівсяну і гречану – протягом l'/г год, пшоняну – 1ч, манну – 20 хв), потім додають некип'яче молоко, а після зняття каші з вогню – вершкове масло і на смак цукор.

Цукор та кондитерські вироби. У дитячу їжу – у чай, молоко, каші, компоти, киселі – можна додавати цукор, але помірно. З інших солодощів рекомендуються мармелад, джеми, пастила, зефір, печиво, особливо вівсяне, вафлі. Не можна давати дітям торти з жирними кремами, шоколад і шоколадні цукерки, а також льодяники, особливо округлої форми Такі льодяники легко прослизають у дихальні шляхи дитини, що небезпечно для його життя.

Овочі, фрукти, ягоди, зелень. Всі ці продукти дуже корисні дітям раннього віку, оскільки, крім вітамінів, містять клітковину, органічні кислоти, пектинові, дубильні та фітонцидні речовини, а також мінеральні речовини та мікроелементи. У харчуванні дітей можна використовувати овочі та в сирому вигляді. При цьому їх необхідно ретельно вимити, облити окропом, а після цього натерти на дрібній тертці. Плоди та ягоди краще давати дитині у свіжому вигляді, а у варену фруктово-ягідну страву потрібно додавати сирий сік. У харчуванні дітей можна використовувати овочеві та фруктові консерви, спеціально приготовані для дитячого харчування, а також компоти, соки, свіжозаморожені та сушені овочі та фрукти. Варити овочі та фрукти слід у каструлі під кришкою, щоб зберегти якнайбільше вітамінів.

Від 1 року до 1 року 3 міс

Про засоби приготування різних дитячих страв вам може розповісти дільнична медична сестра або медсестра кабінету здорової дитини в дитячій поліклініці.

Меню для малюка в цьому віці можна скласти так:

  • Суп (овочевий, м'ясний) -100,0
  • Пюре м'ясне (котлета) – 40,0
  • Гарнір (овочеве пюре, вермішель) – 50,0
  • Компот (фруктовий сік) -100,0

Друга вечеря

Нагадаємо, друга вечеря передбачається для тих дітей, які прокидаються о 23—24 год.

Від 1 року 3 міс до 1 року 6 міс

Дитині в цьому віці рекомендується давати сирі овочі, дрібно нарізані у вигляді салату, заправлені олією. Це дуже корисна страва, оскільки, крім вітамінів, які вона містить, змушує малюка ретельно прожовувати їжу, а отже, стимулює розвиток жувального апарату дитини.

У меню можна включити такі продукти харчування:

Чай з молоком (молоко) -150,0

  • Салат з овочів – 10,0
  • Суп -150,0
  • Котлета (м'ясна, рибна, з печінки) – 50,0
  • Гарнір (круп'яний, овочевий) – 80,0
  • Компот -100,0
  • Полудень
  • Сир – 50,0
  • Фрукти -100,0
  • Чай з печивом -150,0

Від 1 року 6 міс до 1 року 9 міс

Чи вважаєтеся ви зі смаком дитини? Діти дуже рано починають відрізняти смачну їжу від несмачної, у них з'являються улюблені та неулюблені страви Намагайтеся, щоб до нелюбимих не потрапили продукти харчування, життєво важливі для розвитку дитячого організму.

Зразкове меню для дитини у цьому віці.

  • Морква терта – 30,0
  • Каша молочна -150,0
  • Чай з молоком -150,0
  • Хліб з маслом
  • Салат з овочів – 40,0
  • Суп (щі, борщ) -100,0
  • Пюре м'ясне (котлета) – 60,0
  • Гарнір (овочевий, круп'яний) -100,0
  • Сік фруктовий -100,0

Від 1 року 9 місяців до двох років

Дитяча їжа в цьому віковому періоді може бути рідкою, напіврідкою, парованою, а також у вигляді шматочків (для розвитку жувального апарату дитини). Малюк повинен однаково охоче їсти будь-яку їжу, в якому з перерахованих видів вона не подавалася. Рекомендуємо наступне меню:

  • Каша молочна (локшина, вермішель)
  • Кава з молоком (чай)
  • Булка з олією (джемом, сиром)
  • Салат із овочів (свіжих, квашених)
  • Суп
  • Котлета (м'ясна, рибна)
  • Гарнір
  • Компот
  • Овочева страва Кисіль (молоко)
  • У проміжках між годуваннями дитині можна попити (не більше 100 г) води.

Нагадуємо, що для профілактики алергії краще виключити з раціону харчування дитини шоколад, обмежити споживання продуктів, в яких багато вуглеводів, наприклад, згущеного молока, меду, цукерок, кондитерських виробів.

Їжа дитини має бути різноманітною, повноцінною вітамінізованою. Крім загальновідомих джерел вітамінів, можна використовувати і такі, як горобина, шипшина, різні овочеві суміші (ріпа, бруква, салат) та зелень (кріп, петрушка, селера), які не лише збагачують поживний раціон, але й прикрашають страви, що приваблює дітей та стимулює у них гарний апетит.

Бажано, щоб батьки годували дитину одночасно і намагалися з самого раннього віку формувати у малюка правильне ставлення до їжі і вчили культуру поведінки за столом.

Сподобалася ця стаття?

Поділіться їй із вашими друзями

Related Post

Як посіяти газонну траву на дачі правильноЯк посіяти газонну траву на дачі правильно

Для посіву вручну насіння газонних трав змішують із піском у співвідношенні 1:1. Посів розпочинають по краях території. Потім половину матеріалу висівають вздовж, а решту — поперек ділянки. Проводити посів рекомендується

Чи допомагає кропова вода від запорів новонародженимЧи допомагає кропова вода від запорів новонародженим

Деякі мами вживають кропову водичку, заварюють насіння фенхеля та різноманітні чаї, які через молоко матері отримують діти. Це можна робити, але напувати цими напоями самих немовлят не варто.10 січ. 2020 р.